Yangının meydana geldiği alanda, insanların solunum yapabilmesi ve yeteri kadar oksijen alabilmeleri için; yangın solunum cihazlarından yardım alınmaktadır. Yangın çıkma ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde, yangın söndürme sistemlerinin kurulu olduğu alanlarda, yangın dolapları içerisinde yangın solunum cihazlarının bulunması da gerekmektedir.
Çünkü yangın meydana geldiğinde oksijen miktarı azalmakta ve karbondioksit oranı bir anda artış göstermektedir. Bu yüzden yangın mahalinde insanların solunum yapabilmeleri de zorlaşır ve zehirlenmeler ortaya çıkar. Bu nedenle yangın solunum cihazlarının da yangın çıktığında insanların rahatlıkla alabilecekleri bir şekilde konumlandırılmış olması gerekmektedir. Özellikle itfaiyeciler için yangın solunum cihazları olmazsa olmazlardandır. İtfaiyeciler için de solunumun önemli bir anlamı vardır.
İnsanların solunum yaptıkları havada; % 78 azot, % 21 oksijen, % 0.04 karbondioksit ve % 0.96 muhtelif gazlar bulunuyor. Hava ısınmaya başladığında; bu oranlarda değişim olur ve hava su buharıyla da birleşir. % 74 azot, % 19.6 oksijen, % 6.1 su buharı, % 0.03 karbondioksit havada yer alır. Yangın çıktığında ise; hızla oksijen miktarı azalır ve insanların solunum yapabilmeleri hayli güçleşir. Bu esnada da yangın solunum cihazlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu cihazların 2 türü vardır:
200 bar basınç altında içinde 4 litre havanın bulunduğu 2 tüplü yangın solunum cihazları,
300 bar basınç altında içinde 6 litre havanın bulunduğu tek tüplü solunum cihazları.